dimecres, 6 de juny del 2007

PACTES...

Segons el Gran Diccionari de la Llengua Catalana:

PACTE

[s. XIV; del ll. pactum, íd., pròpiament participi de pacisci 'fer un tracte', der. de pax 'pau']


m 1 Convenció formal entre dues persones o més. Fer, concloure, un pacte. Mantenir, rompre, un pacte.

2 DR 1 DR CIV Contracte, tant en la seva integritat com en les convencions particulars, condicions, clàusules o estipulacions que el constitueixen.


  • 2 pacte accessori DR CIV Pacte que forma part d’unes altres convencions o les complementa.
  • 3 pacte anticrètic DR CIV Pacte pel qual s’estableix el dret real d’anticresi a favor d’un creditor.
  • 4 pacte comissori DR ROM Convenció per la qual el creditor podia fer seva una cosa rebuda en garantia, sense satisfer l’excés de valor i qualsevol que fos l’import del deute.
  • 5 pacte de la llei comissòria DR ROM Convenció accessòria en la compravenda, perquè, en el cas que el comprador no pagués la totalitat del preu dins el termini estipulat, el venedor pogués optar per deixar sense efecte el contracte i fer seva la paga i senyal o bé per a poder exigir el compliment de l’obligació.
  • 6 pacte de mig per mig DR CIV CAT En el dret especial de Tortosa, règim de comunitat absoluta de béns entre els cònjuges, dit també agermanament, que ha de pactar-se en capítols matrimonials atorgats abans del matrimoni.
  • 7 pacte de retrovenda DR CAT Carta de gràcia.
  • 8 pacte de terç DR CAT Escriptura de terç.
  • 9 pacte d’igualtat de béns i guanys (o pacte de lucres i augment de dot) HIST DR CAT A l’antic bisbat de Girona, modalitat de règim econòmic conjugal.
  • 10 pacte lleoní DR CIV Pacte en el qual una de les parts atorgants fa ús d’engany en perjudici de l’altra, o bé quan el que hom ha pactat és en benefici exclusiu d’un dels contractants en dany absolut de l’altre.
  • 11 pacte nul DR CIV Pacte que ha estat adoptat abusivament, en infracció d’una llei prohibitiva, contra la moral o els bons costums, sense mitjançar causa del contracte o bé amb engany o dol.

I ja no sé res més.... què passarà???

2 comentaris:

Ferran Espinosa ha dit...

Una observació: tal i com s'indica, és un mot del segle XIV que prové del mot llatí "pactum", pròpiament participi de pacisci 'fer un tracte' i derivat del mot pax 'pau' o PAZ, el cognom del Xavi. Voldrà dir això alguna cosa?...

Anònim ha dit...

Molt bo el comentari del sr. Espinosa, hem de llegir entre línies o és un auguri....!!!
El cert es que els ciutadans estem espectants pel tema dels pactes.
Com van els pactes dels grans partits de Molins que han tret més vots? Estaran negociant...? Això seria fantàstic i provaria que Molins de Rei els interessa. no?
què opineu?