dilluns, 9 d’abril de 2007

PASQUA

Del Gremi de pastissers:

És costum estès arreu de Catalunya que els padrins i avis facin present, als seus fillols i néts, d´un pastís; hi són aplicats un nombre d´ous igual al dels anys de l´infant a qui hom l´ha de donar. Aquest present es fa fins que se celebra la primera Comunió.

Abans es pastaven a casa i constituïen un dels pastissos típics de la pastisseria popular catalana; avui rarament s´hi fan. És corrent que els infants la vagin a cercar a casa dels padrins o avis i empraven una fórmula especial per saludar-los.


Déus vos guard, padrí; la Pasqua ha vingut; doneu-me la mona, i Déu us dô salut.
El costum és antic, puix que ja surt citat en el segle XV amb el mateix nom de "mona".


Actualment la mona s´elabora a base de pa de pessic amb diferents farcits i posant a sobre un ou o figura de xocolata. En tots els aparadors de les pastisseries catalanes apareixen figures diverses i espectaculars, proclamant com l´artesania de l´elaboració de la xocolata adquireix la qualitat d´art autèntic.

La pastisseria catalana n´és la pionera i és la impulsora de la tècnica en la transformació de la xocolata en obres artístiques. Al Museu de la Xocolata s’hi troben mostres permanents d´aquest art característic del nostre país.


Demà tornem al dia dia habitual. Fa mandra eh? ufff!!!
Espero que aquests dies hagin anat bé, ja m'explicareu.

Força!!